Your email:
Your Friends email:
 
Show pictures
 
©
© Piet De Kersgieter
 
 
 

De Vitrine

Refine Search > World > Europe > Belgium > Gent

Location

Contact info

Brabantdam 1349000 Gent
Belgium
T+32 93362808

Affiliations

Open

MTWTFSS
Lunch              
Dinner              

Video's

Chef's personal info

Name: Matthias Speybrouck
Date of birth: 01-08-1986
Origin: Belgium
Experience:
In De Wulf - Kobe Desramaults - Dranouter BE Oud Sluis - Sergio Herman - Sluis - NL 
 
Awards:
Pleasure price - Gault & Millau2011
 
Books:
 
Owner:
Kobe Desramaults
 

Readers Rating

   
Food
Service
Decor
Hip factor
Location
Value for money

Reviews

Where to sleep in the neighborhood?

Articles

Weekend.knack.be -
De Vitrine: Klein maar fijn

De Vitrine: Klein maar fijn

De Vitrine: Klein maar fijn

Matthias Speybrouck (l.) en Niels Desnouck leiden de keuken in de bistro van Kobe Desramaults.

Matthias Speybrouck (l.) en Niels Desnouck leiden de keuken in de bistro van Kobe Desramaults. © Michel Vaerewijck

 

Voor Kobe Desramaults, de kok van In de Wulf die Dranouter op de wereldkaart heeft gezet, heeft Gent altijd een magische aantrekkingskracht gehad. Daarom nam hij in de levendige Gentse wijk van de meisjes van plezier een oude slagerij over. Het achterhuis werd ingericht tot een gezellige bistro, bekleed met oude tegels, houten lambriseringen en spiegelglas.

De Vitrine opende in juni 2011 en er worden vijfentachtig couverts per dag gedraaid. ’s Avonds zijn er twee shifts en om dat soepel te laten verlopen is zoveel mogelijk getimed. De oude winkel fungeert als wachtlokaal. De jonge koks Mathias Speybrouck (In de Wulf, Oud Sluis) en Niels Desnouck (In de Wulf en Noma) leiden de keuken, Kobes zus Eef is hoofdverantwoordelijke.

Wat op het bord komt is een vereenvoudigde spin-off van wat er in De Wulf wordt opgediend. De porties zijn klein maar fijn. Aperitiefhapjes worden extra aangerekend. Er is geen spijskaart, iedereen is verplicht het menu van vijf gangen te nemen (45 euro).

Weekend.knack.be -

cenc-culinair.skynetblogs.be -
De Vitrine, Gent

De Vitrine, Gent

 

banner restaurant.gif.jpg

Vorige week opende Kobe Desramaults eindelijk zijn brasserie “De Vitrine” in de Gentse Brabantdam. Gezien onze uitstekende ervaringen in “In de Wulf” in Dranouter, waren we zeer nieuwsgierig en vol verwachting. Tot onze verbazing konden we zonder moeite nog een tafeltje bemachtigen op de donderdagmiddag van de allereerste week. De brasserie is ondergebracht in een voormalige slagerswinkel, wat je nog goed kan zien want de oorspronkelijke tegeltjes aan de muur en de ouderwetse tegelvloer zijn behouden gebleven. Je komt binnen in een ontvangstruimte (de vroegere winkel) waar je desgewenst een aperitief kan drinken. Het restaurant zelf ligt achterin in een smalle, spits toelopende ruimte die uitmondt in de open keuken. Langs de ene muur staat een lange bank en de tafels staan zeer dicht bij elkaar. Aan de andere muur bieden een paar tafeltjes iets meer privacy. In totaal is er plaats voor een dertigtal mensen.

 

We worden zeer vriendelijk ontvangen en krijgen meteen de wijnkaart aangeboden. Wijnkaart  is veel gezegd, want het is niet meer dan één bladje met een beperkte keuze aan bubbels, witte, rode en zoete wijn (telkens vier), alle aan zeer redelijke prijs en zowel per glas als per fles verkrijgbaar. Voor de lunch is er geen keuze: een menu van drie gangen à 25 Euro, maar als je iets niet lust, wordt het met plezier vervangen. Deze formule bevalt me wel! We bestellen meteen een fles rode (“Le Vin des Amis”) uit het Franse zuiden (denk ik). Prima kwaliteit en slechts 18 Euro! Op tafel komen twee stukken heerlijk knapperig brood en er staan 3 kleine schaaltjes met roomboter, reuzel en grof zout.

vitrine,kobe desramaults,restaurant,restaurants,brasserie,gent

Als voorgerecht krijgen we een maatjesfilet met courgettes en gierst. De vis smelt in de mond en ligt op een gegrillde courgette met een crumble en wordt vergezeld van een smeuïge couscous van gierst en groene kruiden. Dunne linten gemarineerde courgette zorgen voor de versiering en vullen de smaak aan met een lekkere zure toets. Er stroomt een heldergroene olijfolie van onder het geheel uit wat het kleurenpalet op het bord rijker en nog frisser maakt. 

 

vitrine,kobe desramaults,restaurant,restaurants,brasserie,gent

Als hoofdgerecht staat vandaag spiering op het menu, een viertal supermalse reepjes varkensvlees bestrooid met een krokante mengeling waarin gerookt spek sterk doorsmaakt. Daarbij ligt een zachte crème van wortel en een halve gebakken zoete ui en takjes platte peterselie fleuren het geheel op. Een prachtige combinatie van kleuren en smaken! We krijgen rustig de tijd om even na te genieten en onze wijn te beëindigen.

 

vitrine,kobe desramaults,restaurant,restaurants,brasserie,gent

Dan komt er nog een dessert: een mooi aardbeigebakje met aardbeienijs en natuurlijk enkele aardbeien, vers uit West-Vlaanderen (in Beervelde hebben ze ook goede aardbeien hoor Kobe!). Eenvoudig maar zéér lekker! We sluiten af met een kopje koffie waarbij we een heerlijk blokje gevulde chocolade krijgen.

 

Kobe Desramaults (die trouwens zelf aanwezig was) heeft ons niet ontgoocheld! Dit is brasseriekeuken op het niveau van een toprestaurant, iets duurder misschien dan elders, maar o zoveel beter! Hier kan niemand mistevreden over zijn, tenzij misschien wie kwantiteit boven kwaliteit stelt. Wat de sfeer betreft kan het misschien iets beter: de ruimte is echt wel klein en het geluidsniveau vrij hoog. Maar goed, dit hoort bij het concept: geen gastronomisch restaurant maar een plek voor een eenvoudige, kwaliteitsvolle en creatieve snelle lunch of dinner. En wie weet vindt Kobe later een betere locatie in Gent. In ieder geval hoop ik dat hij in Gent blijft!

 

http://cenc-culinair.skynetblogs.be/archive/2011/06/24/de-vitrine-gent.html

cenc-culinair.skynetblogs.be -

 

The World's Best


Popular Chefs


 1. Andoni Luis Aduriz - ES
 2. René Redzepi - DK
 3. Joan Roca - ES
 4. Syrco bakker - NL
 5. Timothy Hollingsworth - US
 6. Heston Blumenthal - GB
 7. Peter Goossens - BE
 8. Daniel Humm - US
 9. Pascal Barbot - FR
 10. Daniel Boulud - US

Popular Cities


 1. Brussel
 2. Sierre
 3. Renteria
 4. Zwolle
 5. Brugge
 6. Chuo-Ku, Kobe
 7. Albufeira
 8. Torriana, Rimini
 9. Illhaeusern
 10. Dublin

Your Country's Best